Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vind je braindad.nl leuk, deel dit dan in jouw sociale media!

Vluchten kan niet meer

Het zat er al aan te komen, maar 2019 is dan echt gearriveerd. Daar is in ieder geval geen ontlopen meer aan. Maar verandert er met de komst van het nieuwe jaar nu eigenlijk wel zoveel, of blijven we ons overgeven aan de collectieve gekte die er tijdens de kerst drukte in de winkels hing?

Momenten van bezinning zijn namelijk niet in de aanbieding geweest bij de meeste winkels. In mijn lokale Appie had zelfs plaatselijke koffietafel zijn plek moeten afstaan aan schreeuwerige vitrines vol met kant-en-klare kersthoop voor diegene die zelf niet kunnen koken, en de wereld wilde verrassen met een wanne-Bee kerstmaal.

Klimaat neutraal

De opwarming van de aarde komt niet alleen uit de keuken. Natuurlijk hebben de ingrediënten die we gebruiken er wel mee te maken, maar als ook biologische beestjes als het Oostvaarders Plas Hert nog niet vrij verkocht kunnen worden blijft het voor de samenleving een zware kluif.

Ga maar eens in de supermarkt kijken, alles zit in plastic en gemakkelijk is nog niet gemakkelijk genoeg zonder wervende teksten of benamingen. Zo vond ik op de website groene manieren.nl de prachtige term slaverrijkers… Waar gaat het toch heen met de wereld?

Terwijl vluchtelingen massaal naar Europa proberen te komen voor het betere leven vraag ik mij af of ik niet beter naar, het liefst, wat hoger gelegen gebied moet emigreren.

Hier in Nederland is het antwoord op klimaatverandering en CO2uitstoot het afsteken van      €70.000.000 aan vuurwerk, meest waarschijnlijk om onze onnozelheid te vieren, te oordelen naar de wijze waarop we collectief de resten van ons vuurwerkfeestje opruimen. Not!

Daar betalen we toch genoeg gemeente belasting voor is immers het argument. Dus als ik het niet doe is dat goed voor de werkgelegenheid is in ieder geval in mijn buurt de meest gangbare opvatting te oordelen naar het resultaat. Kennelijk hebben we genoeg geld om de belastingverhoging voor lief te nemen.

Onnozele onwetendheid

Waar we echt goed in zijn als mensheid, is het sluiten van de ogen. Zo langzamerhand ontstaat er een generatie zonder vuile handen, die makkelijk moppert op het slachten van diertjes in de Socials, zichzelf profileren als wereldverbeteraar, maar zich voor de zekerheid toch even bij de dokter melden met een eenvoudig griepje, het zou ook wat ergers kunnen zijn!

Fact checking, het controleren van de rauwe waarheid* is net als menig wetenschappelijk onderzoek makkelijk te manipuleren naar de uitkomst die het meeste geld oplevert. Bovendien is het met het huidige internet bijna oncontroleerbaar waar dat geld uiteindelijk heengaat. Feitelijk gaat het tegenwoordig om beïnvloeding van de opinie, wat dan het meest makkelijk gaat met een stapel geld.

En we trappen er allemaal in! Mark Rutte is gek, Geert Wilders ook. Niets ertussenin. Normaal gesproken hoort er een soort tegenstelling te zijn in de politiek, maar met de komst van de sociale media en opiniewebsites zoals Dumpert is de professionalisering van de zolderkamer terrorist van Joep van het Hek tegenwoordig een verdienmodel.

Wat mij betreft wordt 2019 het jaar van de zelfreflectie, laat de wind van de zelfspot in je gezicht blazen en hanteer het uitzettingsbeleid van een natte wind. Probeer alles met een frisse onafhankelijke blik te benaderen en dompel je in het nieuwe jaar dagelijks onder in verwondering in plaats van die ene nieuwjaarsduik waar je eigenlijk alleen aan meedoet dat het zo leuk staat op je Social's.

0
0
0
s2smodern

Akoord met Cookies of kies uw smaak