Vind je braindad.nl leuk, deel dit stukje dan in jouw sociale media!

De papieren werkelijkheid

Ik heb een paar dagen serieus naar de wereld zit te kijken en me verbaasd over het gedrag op onze apenrots. Sociaal als we zijn hamsteren we de wereld leeg zodat twee weken thuisquarantaine voelt als Kerstmis zonder schoonfamilie en we zeker weten dat er voor onze zorgwerkers niets te halen valt. Mijn eerste tip is dus neem eten mee als je naar het ziekenhuis gaat, wellicht kun je dan iets makkelijker de zorg krijgen die je nodig hebt.

Ik snap dat sommige mensen denken in de trant van "het is maar een griepje, dat kan ik wel aan "en hoogst waarschijnlijk is dat ook zo. Maar daar ligt ook niet het probleem van deze pandemie. Het echte probleem is kortzichtigheid. Onze maatschappij lijkt redelijk perfect, totdat we met z'n allen ziek worden. Onze ziekenhuizen kunnen gewoon geen 17 miljoen mensen tegelijk aan. De verwachte 3% ernstige zieken levert dan al een half miljoen probleemgevallen op.

Nou kun je in Nederland alles uitzoeken-behalve waarom iedereen wc-papier hamstert, maar daarover later meer- maar simpele statistiek als "hoeveel ziekenhuizen hebben we eigenlijk "blijkt ook lastig met de moderne marktwerking . Tenslotte een belangrijk weetje, er zijn in heel Nederland ongeveer 2000 IC plaatsen, dus zelfs als maar één op de 50 patiënten een beademingsplek nodig heeft, is er al een probleem.

Kijk met deze cijfers in het achterhoofd nog een keer naar de stelling: "het is maar een griepje dat kan ik wel aan". Ik wil niet bagatelliseren, ik heb zelf ooit eens de mannengriep gehad, maar ik heb ook wel eens in het weekend een spoedeisende hulp afdeling in het ziekenhuis bezocht en me verbaasd over de lange wachttijd.

De gemiddelde verwende Nederlander is namelijk niet geoptimaliseerd voor doktersbezoek. Een veelgehoorde klacht, behalve dan over de wachttijden, is dat er een heleboel patiënten eigenlijk niet echt spoedeisend zijn en best de volgende dag door huisarts hadden kunnen worden behandeld.

Sociaal onthouden, niet vergeten!

Kort samengevat is het dus belangrijk dat we het griepje een beetje binnen de perken houden. De meest makkelijke manier is een beetje discipline als je zelf ziek bent. Niet denken dat het nog wel gaat, niet stoer toch aan het werk gaan, maar omwille van ons allemaal even een tandje terugschakelen. Misschien zelfs wel over de schroom heen stappen en je buren telefonisch vragen om boodschappen te doen. De natuurlijke afstand die ik met de meeste buren heb zorgen voor eliminatie van het besmettingsrisico en ze kunnen de grote boodschap natuurlijk gewoon bij de voordeur neerzetten.

Wat me dan weer terugbrengt tot die kwestie van het wc-papier. Ik heb er lang over zitten nadenken-vertel niet waar-en ineens viel het kwartje. Op papier ziet alles er beter uit!

0
0
0
s2smodern

Akoord met Cookies of kies uw smaak